2

Nieuwe Thee Trends: Blends, Poeder, Pure Thee en Meer

4000 jaar geleden werd thee al door onze voorouders gedronken. In afgelopen 400 jaar waren het vooral de Engelsen die de trend hebben gezet door bekende Engelse Melanges en Earl Greys te verkopen in theezakjes. De uitvindingen van theezakjes heeft ervoor gezorgd dat thee de tweede meest geconsumeerde drank ter wereld is na water.

Maar de theewereld is aan het veranderen, omdat de behoefte van de bewuste consument aan het veranderen is. Hierbij enkele belangrijke trends die de komende 5 jaar de theewereld zal beïnvloeden.

Theezakjes zijn uit

De vertrouwde theezakjes zullen voor een lange tijd de thee industrie domineren. Dit neemt niet weg dat het in populariteit aan het inleveren is. Theezakjes zijn zeer praktisch en je kan er snel thee mee bereiden. Maar de imago is stoffig. Het is niet meer hip.

Losse thee is in

In plaats van zakjes is de consument steeds meer geïnteresseerd in losse thee. Niet zo praktisch als zakjes misschien, maar de bereiden van losse thee wordt vaak gezien als een beleving op zich.  Dit is de reden waarom veel horeca bedrijven naast zakjes ook hippe losse thee serveren, want een beleving is waar de horeca klant naar op zoek is.

Pure thee versus theeblends

De losse theeliefhebbers kan men onderscheiden in twee groepen: de pure thee drinkers en de theeblend drinkers. De eerste groep is op zoek naar thee dat alleen bestaat uit theebladeren en meestal van een bepaalde regio of steek. Net zoals wijn zijn ze geïnteresseerde in de subtiele maar unieke smaken. Ze willen meer weten over wie de thee heeft gemaakt, hoe thee is verwerkt en waar het vandaan komt. Een Chinese thee startup zoals Teasenz past bijvoorbeeld in deze trend.

De andere groep zijn de meer commerciële theedrinkers. Ze houden ervan om thee te drinken gemixt met andere ingrediënten zoals gedroogde fruit, kruiden en toegevoegde smaakjes. De blends zijn verleidelijk omdat ze er mooi uitzien met vele kleuren. Bovendien worden ze gepresenteerd met nadruk op allerlei gezondheidsvoordelen.

Fair trade

Een andere positieve trend in de theewereld is dat men steeds meer geeft om eerlijke handel. Meer en meer zie theeproducten met een fair trade label en de consument is ook bereid om een extra centje ervoor te betalen.

Organic or nothing

Onder de health freaks is ‘organic’ de doorslaggevende term. Een organic gecertificeerde thee doen het goed bij deze groep. Deze theedrinkers zijn bang voor gebruik van bestrijdingsmiddelen en andere kunstmatige stoffen tijdens de productieproces. Een organic certificaat stelt gerust.

Theepoeder

Thee in poedervorm is ook razend populair geworden. Deze komen oorspronkelijk uit Japan waar men groene theepoeder ook wel ‘Matcha’ noemt. Oorspronkelijk wordt van Matcha een ceremoniële wijze een thee bereid. Deze zijn erg duur. Tegenwoordig, vind je ook goedkopere theepoeder die men vooral gebruikt voor het maken van lekkere theedessert. Met name het laatste heeft ervoor gezorgd dat Matcha tegenwoordig erg in trek is.

Speciaalzaken + online

De laatste trend die we bespreken is het feit dat de theespeciaalzaak in Nederland een comeback aan het maken is. In de supermarkt vind je vooral de traditionele theezakjes, terwijl een theesommelier in een speciaal zaak je meer kan vertellen over de diversiteit aan smaken en aroma’s die de nieuwe theewereld je kan bieden. Klanten kunnen bovendien ook gratis advies inwinnen over de bereiding.

Naast de special zaken, zie je meer en meer online theewinkels. Het voordeel hiervan is niet alleen de bestelgemak, maar ook omdat de klant op z’n gemak thuis meer kan leren over de thee voordat hij/zij een bestelling plaatst.

Dit artikel is geschreven door Sam Lin. Oprichter van teasenz.nl: een online theeshop voor authentieke Chinese thee.

Mert

2 Comments

  1. 4000 jaar geleden bestond thee al??? Dat wist ik niet. Nou vooruit, ga ook maar een losse thee uitproberen 😉

  2. Ik drink sindskort ook losse thee en ik vind het helemaal geweldig. Ik kom helemaal tot rust met een kopje zelfgemaakte groene thee. Binnenkort ook maar eens een andere theesoort uitproberen. Leuk artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *